terug naar alle blogberichten

Nieuwe nettarieven zorgen voor verhoogde stroomfactuur

29 Nov 2023

Federale energieregulator creg keurt de nieuwe transmissietarieven van hoogspanningsbeheerder Elia goed voor de periode 2024-2027. Deze tarieven zullen in de komende jaren met gemiddeld 77% stijgen. En dat betekent automatisch een hogere stroomfactuur voor gezinnen. Waar komen die prijsstijgingen vandaan en hoe kunnen we er het beste mee omgaan?

 

Waarom stijgen de nettarieven?

 

Ambitieuze investeringen in energietransitie

De nood aan een sterk hoogspanningsnet stijgt door de toenemende elektrificatie van onze maatschappij. Dan hebben we het over het toenemend aantal warmtepompen en elektrische wagens, die veel van ons net vragen. Om dat net te versterken wil Elia de komende jaren miljarden investeren. Omdat we allemaal ons steentje zullen bijdragen, zullen de nettarieven met gemiddeld 77% stijgen vanaf 2024. Hoewel de tarieven in 2024 nog stabiel lijken ten opzichte van de huidige tarieven, wordt voorspeld dat ze aanzienlijk zullen toenemen vanaf 2025.

 

Hoe kan je je als consument voorbereiden op deze verwachte prijsstijgingen?

 

Raadpleeg een energiemakelaar

Ondanks dat de nettarieven voor iedereen vastliggen, kan je zeker nog besparen op je totale energiekosten. Wist je dat de energie ongeveer 58% uitmaakt van je totale energiekost? Een energiemakelaar, zoals Gaele, zal je altijd een beter energiecontract aanbieden dan als je het zelf doet. Het loont dus zeker de moeite om te registreren. Door de juiste prijs voor elektriciteit en gas te kiezen voor jouw verbruik, bespaar je en druk je zo de impact van de stijgende nettarieven.

 

Investeer in zonnepanelen

De meest doeltreffende manier om je energiekosten te verminderen en tegelijk minder afhankelijk te worden van energieleveranciers is door te investeren in eigen zonnepanelen. Op die manier wek je je eigen elektriciteit op en verminder je ook direct de nettarieven omdat je jouw zelf opgewekte energie direct verbruikt.

 

Optimaliseer je energieverbruik

Wist je dat het capaciteitstarief gemiddeld 14% van je energiefactuur uitmaakt? Probeer dat daarom zoveel mogelijk te beperken. Dat doe je door je energieverbruik over de dag te spreiden. Als je zonnepanelen hebt, betekent dat dat je de energie die je overdag opwekt ook direct gaat verbruiken. Hou daar zeker rekening mee, en gebruik de uitgestelde startfunctie van je apparaten.

 

Conclusie?

Anticipeer op de aankomende stijging van de nettarieven door nu al te investeren in zonnepanelen en deskundig advies in te winnen bij een gespecialiseerde energiemakelaar zoals Gaele. Zo kan je de impact van de tariefstijging minimaliseren én tegelijk je totale energiekosten verlagen.

Denk je eraan om aan energiedelen te doen?

Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar

optimaal op afgestemd is?

Gerelateerde berichten

Warmtepompen voor uw verwarming

Lees meer

Isoleren in 5 vragen

Lees meer

Hoeveel shoppingbudget hou jij over?

Lees meer

Ontdek Gaele

Contact

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)2 899 04 68

info@gaele.be

Je energiemakelaar voor
KMO, industrie en overheid

Duurzame energieoplossingen

Ultrasnel elektrisch laden